Romanian Psychological Testing Services
Despre noi arrow Matrici Progresive Standard  
Duminică, 16 Iunie 2024
Informaţii
Despre noi
Contact
Cum comand?
Tarife
Licenţiere
Parteneri
Politica de confidențialitate
Ultimele noutăţi
Abonare la noutăţi

Introduceţi datele dvs. şi veţi fi automat informat prin email atunci cand apare o noutate pe site-ul nostru.

Nume
E-mail
Abonare
Dezabonare

Tipăreşte
Matrici Progresive Standard (SPM) (pentru populaţia generală 6-80 ani)

Autori: J. Raven, J. C. Raven, J. H. Court
Adaptarea în România: coordonator Anca Dobrean

Descriere

Matrici Progresive Standard (SPM) a fost construit pentru evaluarea inteligenţei persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 80 de ani. Testul a fost adaptat în peste 60 de culturi şi are indiactori psihometrici care atestă valoarea sa în evaluarea inteligenţei.

Permite o măsurare acurată a proceselor intelectuale ale copiilor şi adulţilor. Testul este alcătuit din 5 serii a câte 12 itemi, care cresc progresiv‚ în dificultate.

Testul este alcătuit din cinci seturi sau serii de imagini/diagrame lacunare în care apar modificări seriale simultan în două dimensiuni. Fiecare diagramă are o parte lipsă, iar persoana testată trebuie să o identifice între alternativele de răspuns care îi sunt oferite.

Testul Standard este alcătuit din 60 de itemi organizaţi pe cinci serii (A, B, C, D şi E) a câte 12 probleme. În cadrul fiecărei serii soluţia primei probleme este cât se poate de evidentă. Soluţiile la problemele care urmează se bazează pe strategiile care au condus la găsirea soluţiilor precedente şi devin din ce în ce mai dificile. Ordinea itemilor oferă antrenamentul necesar înţelegerii metodei de lucru. Cele cinci serii oferă cinci oportunităţi de a deprinde strategia necesară rezolvării problemelor şi cinci evaluări progresive ale aptitudinilor intelectuale ale individului. Pentru menţinerea interesului şi evitarea oboselii, fiecare problemă este prezentată într-o manieră clară şi pe cât posibil aspectuoasă.

SPM poate fi administrat şi persoanelor care nu vorbesc limba română sau care au deficienţe auditive. Deoarece este necesar ca toate persoanele să înţeleagă ceea ce au de făcut, testul poate fi administrat doar individual sau în grupuri de maximum 5 persoane.

Forme

Testul are 3 forme: Clasic, Paralel şi Plus (este cea mai nouă formă a testului, şi are o putere de discriminare mai bună în cazul persoanelor care au un nivel crescut de abilitate).

Forma Paralelă corespunde celei Clasice atât în ceea ce priveşte corespondenţa item - item cât şi per ansamblu. Atât forma Clasică cât şi cea Paralelă a testului SPM oferă în momentul de faţă o discriminare excelentă între adulţii mai puţin dotaţi intelectual şi între copii mici, în rândul cărora forma Clasică SPM eşua să discrimineze bine, în momentul în care fusese concepută. În concluzie, ambele teste au încă o gamă largă de aplicabilitate.

Testul SPM Plus care menţine formatul de 60 de itemi al testului SPM Clasic, păstrează această capacitate de a discrimina în rândul grupului format din copii mici sau adulţii mai în vârstă, aceasta pentru că au fost incluşi toţi itemii seriilor A şi B din forma Paralelă, dar oferă şi o discriminare mai bună în cadrul segmentului constituit din adolescenţii şi adulţii tineri din ziua de astăzi, care sunt mai dotaţi intelectual.

În acest moment este important de menţionat faptul că, pentru a ne asigura că cei care completează testul şi care au memorat răspunsurile corecte la forma Clasică a testului nu pot să îşi valorifice acest avantaj, a fost necesară modificarea poziţiilor răspunsurilor corecte. Cheia de cotare atât pentru forma Paralelă cât şi pentru cea Plus diferă de cea a formei Clasice a testului, dar şi una de cealaltă.

Adaptare si etalon

Adaptarea pe populaţia românească s-a realizat pe un eşantion de 2801 persoane, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 80 de ani. Indicatorii psihometrici obţinuţi sunt:

 • Fidelitate test-retest de .87 la interval de 2 săptămâni
 • Consistenţa internă .91
 • Fidelitate prin metoda înjumătăţirii .84

Etalonare: eşantion reprezentativ naţional

Testarea fără timp limită: 20–45 de minute

Licente si preturi


Pachet Matrici Progresive Standard
(pentru 6-80 de ani) - test de inteligenta
Pret
(lei)
TVATotal
1.Manualul General de Utilizare a testelor Raven112022,80142,80
2.Manualul Testului SPM14026,60166,60
3.Caiet de test SPM Clasic12022,80142,80
4.Caiet de test SPM Paralel12022,80142,80
5.Caiet de test SPM Plus12022,80142,80
6.50 de foi de raspuns SPM Clasic126.0523,95150,00
7.50 de foi de raspuns SPM Paralel126.0523,95150,00
8.50 de foi de raspuns SPM Plus126.0523,95150,00
Pret total pachet998.15189,651.187,80


1Acest manual prezintă toate instrumentele de evaluare din gama Raven si trebuie achiziţionat in mod obligatoriu indiferent de pachetul pe care îl cumpăraţi

Componente


 • Manualul de utilizare a testului
 • Caiet de test SPM Clasic
 • Caiet de test SPM Paralel
 • Caiet de test SPM Plus
 • Un set de foi de răspuns SPM Clasic (50 buc.)
 • Un set de foi de răspuns SPM Paralel (50 buc.)
 • Un set de foi de răspuns SPM Plus (50 buc.)
 • Licenţă de utilizare